Het belang van gezondheidsonderzoeken

🎀 Eind januari 2023 hebben wij een groot gedeelte van de uitgebreide gezondheidsonderzoeken laten doen bij Do en Moos, onze twee honden van 1,5 jaar oud. Wij hechten er veel belang aan om dit zeer grondig te laten doen alvorens we onze honden eventueel inzetten voor ons fokprogramma.
🎀 We hebben naast een volledige inspectie van de uiterlijke kenmerken, onder narcose röntgenfoto’s laten maken van heupen, ellebogen en schouders. Daarnaast zijn er foto’s gemaakt van de volledige wervelkolom.
🎀 Ook is er een CT-scan gemaakt van de kop en wervelkolom. Op deze manier konden het gehemelte en de luchtpijp goed bekeken worden en natuurlijk alle wervels.
Daarnaast zijn de knieën beoordeeld en is het gebit bekeken en beoordeeld.
🎀 Wij hadden in 2021 al een zeer omvangrijke DNA-test 🧬 laten doen bij beide honden. Één afwijking waar wij ook veel belang aan hechten zit hier niet bij in, dit is cystinuria type III, om ook op deze afwijking te laten testen hebben wij swabs afgenomen en naar een ander laboratorium gestuurd. We zijn nog in afwachting van de uitslag.
🎀 Nu rest het nog om 2 belangrijke testen te laten doen: een hartecho en een ECVO-oogonderzoek. Dit zal op korte termijn ook gebeuren.

🎀 Tot nu toe zien alle resultaten er zeer veelbelovend uit en we hopen dan ook dat we beide honden in de toekomst in ons fokprogramma kunnen inzetten. Wordt vervolgd…