Gisteren hebben we nog een paar DNA-testen gedaan bij onze Franse Bulldog teefjes.

Milou (Frenchie Flower’s Magic Moment) wordt getest op cystinurie type 3.

Wat is cystinurie type 3? Deze ziekte veroorzaakt nier- en blaasstenen bij intacte reuen (ongecastreerd) en komt voor bij het ras Franse Bulldog. Een hond kan vrij zijn, drager of lijder. Bij vrij of drager komt de ziekte niet tot uiting.

De moeder van Milou is vrij en haar vader is drager. Een van deze twee uitslagen zal dus uit het onderzoek komen. We zijn heel benieuwd wat de uitslag is, omdat dit mede bepalend is met welke reu wij haar in de toekomst kunnen combineren.

Daarnaast laten wij DNA van Billy (Frenchie Flower’s Crystal Glitters) en Milou testen voor de CombiBreed test van FCI rasgroep 9. Een van de testen die gedaan wordt is op heuplaxiteit, deze test was nog niet inbegrepen in de andere DNA-testen (Embark, MyDogDNA) die al gedaan zijn. Wij zijn heel benieuwd of dit andere inzichten op zal leveren dan de test op HD.

Wat is heuplaxiteit? Dit is abnormale vrijheid van beweging van het been in de heup. HD zou het gevolg zijn van een genegeerde bestaande heuplaxiteit op lange termijn. Echter, heuplaxiteit is niet hetzelfde als heupdysplasie (HD). HD wordt mogelijk veroorzaakt door een langdurige fysieke heuplaxiteit.

Het zal nog even duren voordat de uitslagen er zijn, duimen maar!